KALİTELİ SİR AĞDA NASIL ANLAŞILIR?
Sir ağda çam ağaçlarından toplanan reçinelerin, bitkisel maddeler ve yağlar ile karıştırılarak bir takım işlemlerden geçmesi ile elde edilen doğal ağdadır.
Reçinenin Sir Ağdaya Dönüşmesi
Reçine Collofonium Glyceryl Rosinate
1. Etap: Reçine işlenerek Collofonium elde edilir.
Collofonium daha çok tutkal ve sanayide kullanılmaktadır. Birde bazı yerli ağda üreticileri Glyceryl Rosinate pahalı olduğu için daha ucuz olan Collofoniumdan ağda yapmaktadır.
2. Etap olan Collofoniumdan Glyceryl Rosinate elde etmek ciddi bir teknoloji gerektirir.
Uzak doğuda üretilen Glyceryl Rosinate ile Avrupa da üretilen Glyceryl Rosinate arasında sir ağdanın en önemli özelliği olan viscosite (yapışkanlık oranı) ön plana çıkar. Başka bir değişle uzak doğu ülkelerindeki esterifikasyon (Collofoniumun Glyceryl Rosinate haline getirilmesi işlemi) teknoloji eksikliği yüzünden hiçbir zaman Avrupadaki Glyceryl Rosinate kadar kaliteli olmamaktadır.
Glyceryl Rosinate ilaç ve sakız sanayinde kullanılabilecek kadar kaliteli bir hammaddedir.
Bu genel tanımlama kartuş ve konserve ağdalar için geçerlidir.
Konserve Ağda
Konserve ağdanın sürülmesi spatula yardımıyla yapılmaktadır. Spatula ile ne kadar ince sürülürse o kadara verimli ağda uygulaması yapılır. (Hem ürünün az kullanılması, hem de doğru yapılması açısından)
Kartuş Ağda
Ancak kartuş ağdalar vücuda bir film şeridi gibi sürülmesi için Cera Alba(balmumu) ve Cera Microcristallina kullanılması şarttır. Bu iki ürün kartuş ağdanın çok ince bir tabaka olarak vücuda sürülmesine yardımcı olur.
Kaliteli balmumu kullanılmayan kartuş ağdalarda vücuda sürülen film şeridinde ufak boşluklar oluşabileceğinden sir ağda yapılan bölgelerde kıl kırılması gibi problemlere neden olabilir.
Kartuş Plastiği
Kartuş ağdanın içeriği haricinde dışında bulunan plastiğin ve kapak yapısının hammaddenin de kaliteli plastikten yapılması gerekmektedir. Bilindiği gibi hurda plastikten yapılan ürünler insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.
Kısacası kaliteli bir sir ağda;
1-Kolay ve ince sürülür.
2-Ciltte hemen donmaz.
3-Cilde değil tüye yapışır.
4-Kılı kırmaz.
5- Sürdüğümüz yere hiç boşluk bırakmadan bir tabaka halinde sürülür
6-Ağda bezini çektikten sonra cildi tahriş etmez.
Daha fazla bilgi için Tanaçan’ın merkezinde verilen sertifikalı eğitim programına katılabilirsiniz.
http://www.tanacan.com/Hizmetlerimiz/Egitim.aspx
SİR AĞDA ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR
Sir ağda çeşidine karar verirken bölge hassasiyetine dikkat etmemiz gerekir.
Sir ağdalar içerdikleri pudra miktarına göre pudrasız, az(ince) pudralı, çok (kalın) pudralı olmak üzere 3 çeşittir.
Bölge hassasiyet derecesine göre pudralı ağdalar tercih edilmelidir. Eğer ince pudralı/pudrasız ağda tercih edilmişse altına bol miktarda pudralama yapılmalıdır.
Ağda uygulanacak bölgenin düz veya kıvrımlı olmasına göre de kartuş sistem veya konserve sistem tercih edilir. Geniş ve düz yüzeylerde bacak, kol, sırt gibi kartuş sistem, daha kıvrımlı ve hassas bölgeler de kol altı, yüz, bikini bölgelerde ise konserve sistem tercih edilmelidir.
Kartuş sistemde uygulanacak bölgenin kıvrımına, darlığına göre bıyık, kaş üstü bölgeleri için mini başlık, yüz, bikini bölgesinde ise küçük başlık tercih edilmelidir.
Bu noktalara dikkat ettikten sonra renk ve koku olarak beğendiğiniz sir ağdayı kullanabilirsiniz.
SİR AĞDA ISITICI CİHAZ ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR
1-Cihazların kalite belgeleri
CE (Avrupa Standartları Uygunluk Belgesi)
Ürünün, asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösterir. CE İşareti, tüketiciye ürünün güvenli olduğu bilgisini verirken, diğer taraftan, ticari açıdan, ürünlerin bir üye ülkeden diğerine dolaşımı sırasında bir çeşit pasaport işlevi görmektedir.
TSE-HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi)
Bu belge Türk Standartları Enstitüsü tarafından yetkili firmanın cihazların tamiri, bakımı ve onarımı için imkan ve kabiliyetlerinin yeterliliğini gösterir. Özellikle bir cihazı alırken garantisini sorduğunuzda “bunun garantisi benim “gibi cümlelere inanmayıp mutlaka yeterlilik belgesini sormalıyız.
GMP (İyi Üretim Koşulları Belgesi)
İnsan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin (gıda, ilaç, medikal cihazlar vs,) üretim şartları GMP kurallarını sağlamak zorundadır. GMP bir ürünün hammadde ve ambalaj malzemelerinden başlayarak tüketiciye ulaşana kadar etkin ve güvenli olması için uyulması gereken kurallar bütünüdür. Üretimin yapılabilmesi için GMP kurallarının sağlanması esastır.
Cihaz satın alırken CE, TSE-HYP, GMP belgelerini mutlaka sormalıyız. Ayrıca, ISO9002 (Toptan Kalite Yöntemi Belgesi) , IQNET (Uluslararası Kalite Belgesi) belgelerinin olması verilen kaliteli hizmetin diğer göstergeleridir.
2- Cihazların garanti süresi, kapsamı ve bakımı
Cihazları ne kadar dikkatli kullanırsak kullanalım zamanla bozulabilir. Bu yüzden cihaz alırken garanti süresi ve kapsamına, Sanayi bakanlığı tarafından onaylı olmasına dikkat etmeliyiz.
3- Cihazların ısınma ayarı
Konserve ağda ısıtıcı cihazları istediğiniz sıcaklığa ayarlanabilir.
Kartuş ağda ısıtıcı cihazları ise otomatik termostatı sayesinde ayar gerektirmeden gün boyu ısıyı sabitler ve ağdanın sürekli aynı ısı ve kıvamda kalmasına olanak sağlar. Cihazlar özel termostatları sayesinde enerji tasarrufu yapmaya yardımcı olur.